duminică, 8 ianuarie 2012

D’ale societății…


Lăsând la o parte depresia de sărbători, pe care nu o înțeleg și pentru care mulți psihologi își dau cu părerea, deși tind să cred că este vina societății și superficialității acesteia, mă gândesc din ce în ce mai mult la o criză generală a individului. Securitatea din ce în ce mai slabă a societății și nesiguranța zilei de mâine, creează, la din ce în ce mai multi indivizi, crize de încredere în propriile forțe și crize de personalitate. Poate credeți că este o conspirație dar mă întreb, de ce toate bombardamentele psihologice sunt legate de sufletul individului, de independența sa, de transparența și de lipsa de intimitate din ce in ce mai mare ? De aici provine, superficialitatea, minciuna și acțiunile extrem de șocante din partea maselor.
Din ce în ce mai mulți tineri își găsesc alinare în alcool, țigări și droguri. Motivul ? Familiile destrămate, copiii crescuți de frați mai mari, ș.a. Și intrăm într-un fel de labirint cu tot felul de explicații și motive, iar în final nu mai știm de unde am plecat. Ideea e că oricât de mult am încerca să ne rezumăm la adevărata problemă ajungem într-un punct unde majoritatea factorilor, chiar dacă țin de societate și firea umană, au alți factori și alți factori și tot așa.
Ne confruntăm cu rezultantele acestei societăți, cu criza economică, iar asta ne face din ce în ce mai vulnerabili, iar de aici lucrurile denaturează până la depresie cronică și suicid. Ce am putea să facem în acest caz ? Eu zic sa urmăm sfatul unui ideolog englez și să ne întoarcem la sine. Sau am putea sa urmăm sfatul lui Rudolf Steiner și să ne întoarcem capetele către antroposofie. Se pare că această concepție despre om și lume care susține existența unor elemente suprasensibile constitutive ale ființei umane, dincolo de corpul fizic, ar fi singura salvare a omenirii. Evident, părerile sunt împărțite, iar legatura cu antroposofia poate să creeze repulsie, datorită societății ajunse la saturație de conceptul de religie. Adevărul este că religia este cea care poate manipula masele, dar acest lucru nu se mai poate cel putin în aceasta epocă în care individualitatea este pe primul loc, iar antroposofia este cea mai buna cale de a explica fenomenele spirituale ale acestei epoci.
Motivul pentru care cred ca Rudolf Steiner știe răspunsul la problemele existențiale ale omului contemporan este că în cărțile sale expune problemele cu care ne confruntăm azi și încercând să îmi dau seama despre ce este vorba mai exact am încercat pe pielea mea. A fost ca un ghid pentru mine. Rudolf Steiner, a plecat din cadrul organizației teosofice ale vremii, încercând să facă legatura cu ea, conceptul nou creat de el este defapt, ceea ce are nevoie omul din ziua de azi și anume de explicații pe înțelesul său.
Societatea de astazi, impune propriile legi, iar ca să te încadrezi în limitele normale” înseamnă să te supui legii, dar normal din punct de vedere uman, cum este? Legile morale și sociale de-a lungul timpului au denaturat și deviat de la adevaratele legi morale. Așadar, revenirea la suflet și la legile transmise ancestral, „ respectul, stima, devotamentul” sunt rezolvarea tuturor problemelor, în același timp ajutând individul să evolueze din toate punctele de vedere.
"La început, este greu de crezut că sentimente ca respectul, stima, venerația ar putea avea legatură cu cunoașterea, având în vedere că există tendința de a considera cunoașterea ca fiind o facultate în sine, independenta de tot ceea ce se întamplă în viata interioară. Se uită un lucru: că sufletul este cel care cunoaște. Și sentimentele sunt hrana sufletului tot așa cum alimentele o reprezintă pe cea a corpului. Dacă un corp primește pietre în loc de pâine, activitatea lui moare. La fel se întâmplă și în cazul sufletului: respectul, stima, devotamentul sunt substanțe hrănitoare ce asigură sănătatea și puterea activităților lui în general și a cunoașterii în special. Pe când disprețul, antipatia și denigrarea paralizează și distrug forța cunoașterii. "(Rudolf Steiner, "Treptele inițierii")
Din citatul de mai sus, am putea deduce că oamenii trebuie sa revină la suflet căci prin puterea sa, cunoașterea se materializează” și poți să evoluezi armonios.

Niciun comentariu: