duminică, 4 noiembrie 2012

Nu uita de tine !

Am avut nesansa sa experimentez consecintele unei atitudini necorespunzatoare sufletului. Am invatat din aceasta ca fericirea vine din launtrul tau si ca mai concret, ai nevoie de mici indrumari pe care le poti aplica, constient fiind, de consecinte si de actiune in sine.

Am preluat acest mic set de reguli, as putea sa le spun, desi nu sunt reguli sunt doar reamintiri asupra a ceea ce trebuie sa faca fiecare individ spre realizarea sa spirituala, de pe antroposofie.ro

Sper ca va este, sau o sa va fie de folos, asa cum imi este mie.

Gândul just – Sâmbătă
Atenţie la reprezentări (gânduri). Nutreşte numai gânduri importante. Învaţă treptat să distingi în gândurile tale esenţialul de neesenţial, veşnicul de trecător, adevărul de o simplă părere. Când îi asculţi pe semeni încearcă să aduci în lăuntrul tău o deplină tăcere şi să renunţi, atât pe planul gândirii cât şi al sentimentelor, la orice aprobare, dar mai ales la orice judecată dezaprobatoare.
Judecata justă – Duminică
Chiar şi la cele mai neînsemnate acţiuni să te decizi numai pornind de la o cumpănire bine întemeiată. Orice acţiune negândită, orice faptă nesemnificativă să fie ţinută departe de suflet. Pentru toate să ai temeiuri bine chibzuite. Abţine-te neapărat de la acţiuni spre care nu te împinge un motiv important. Dacă eşti convins de justeţea unei hotărâri luate, să te ţii de ea cu fermitate lăuntrică. Aceasta e aşa numita judecată justă care nu trebuie să depindă de simpatie sau antipatie.
Vorbirea justă – Luni
Numai ceea ce are sens şi importanţă trebuie să iasă de pe buzele celui care tinde spre o dezvoltare superioară. Orice vorbire numai de dragul de a vorbi – de pildă pentru a omorî timpul – este dăunătoare în acest sens. Să fie evitat felul obişnuit de conversaţie în care se spun de toate alandala. Nu trebuie insă să te înstrăinezi de contactul cu semenii. Tocmai prin contact cu ceilalţi trebuie să se dezvolte vorbirea, încetul cu încetul, spre semnificativ. Spui şi răspunzi fiecăruia, bine judecat şi cumpănit în toate sensurile. Nu vorbi niciodată fără rost, dar bucură-te să poţi tăcea. Nu vorbi prea mult, şi totuşi nu fii zgârcit la vorbă. Ascultă mai întâi în linişte, apoi prelucrează.
Fapta justă – Marţi
Acţiunile exterioare să nu îi tulbure pe semenii noştri. Când eşti îndemnat să acţionezi din lăuntru (conştiinţa), cumpăneşte cu grijă cum ai putea să corespunzi în mod optim ocaziei spre binele general, spre fericirea durabilă a semenilor, pentru veşnic. Când acţionezi din tine însuţi – din proprie iniţiativă, cântăreşte în prealabil cât mai temeinic urmările modului tău de a acţiona.
Punctul de vedere just – Miercuri
Ordonarea vieţii. Trăieşte conform cu natura şi cu spiritul, nu te consuma în nimicurile exterioare ale vieţii. Evită tot ce poate aduce nelinişte şi grabă în viaţă. Nu te pripi, dar nici leneş să nu fii. Viaţa este un mijloc pentru a putea lucra, pentru a te dezvolta superior, şi acţionează în consecinţă.
Strădania justă – Joi
Fii cu luare aminte să nu faci nimic din ceea ce stă dincolo de puterile tale, dar nici să nu neglijezi ceva din ceea ce este cuprins în limita acestor puteri. Priveşte dincolo de cotidian, de momentan şi pune-ţi ţeluri (idealuri) ce stau în legătură cu îndatoririle cele mai înalte ale unui om, ca de pildă: să vrei să te dezvolţi în sensul exerciţiilor indicate, pentru a putea apoi să-i sfătuieşti şi să-i ajuţi cât mai bine pe semeni, chiar dacă în viitorul nu foarte apropiat. Cele spuse pot fi rezumate aşa: fă-ţi un obicei din toate exerciţiile precedente.
Memoria justă – Vineri
Străduinţa de a învăţa cât mai multe de la viaţă. Nimic nu trece pe lângă noi fără să ne ofere prilejul de a strânge experienţe folositoare pentru viaţă. Dacă am făcut ceva incorect sau imperfect, aceasta va fi un imbold ca pe viitor să facem lucruri asemănătoare în mod just sau desăvârşit. Dacă-i vezi pe ceilalţi cum acţionează, observă-i într-un scop asemănător, dar nu-i privi fără dragoste. Şi nu întreprinde nimic fără a-ţi îndrepta privirea către înapoi spre experienţe care-ţi pot fi de ajutor la hotărârile şi în acţiunile tale. Dacă eşti cu luare-aminte, poţi învăţa de la fiecare om, chiar şi de la copii. Acest exerciţiu se mai numeşte şi memoria justa, adică să-ţi aminteşti de cele învăţate, de experienţele făcute.
Rezumatul zilei – Zilnic
Priveşte din când în când în interiorul tău, măcar pentru 5 minute zilnic, la aceeaşi oră. Cufundă-te în lăuntrul tău, sfătuieşte-te cu grijă cu tine însuţi, verifică-ţi şi formează-ţi principiile de viaţă, recapitulează în gând cele ce ştii sau cele ce nu ştii, cântăreşte-ţi îndatoririle, reflectă la conţinutul adevăratului scop al vieţii, fii sincer nemulţumit în legatură cu greşelile şi imperfecţiunile tale, într-un cuvânt încearcă să descoperi esenţialul, statornicul, şi să-ţi propui în mod serios ţeluri corespunzătoare, legate bunăoară de virtuţile ce se cer dobândite. (Să nu cazi în greşeala de a crede că ai făcut ceva bine, ci să năzuieşti mereu tot mai sus, urmând cele mai înalte modele.)

Niciun comentariu: